Skip to main content

Legutóbbi webinarunk során a videómarketing kulisszatitkaiba nyerhettünk betekintést Putz Patrik, a Conceptz marketing ügynökség vezetőjének segítségével. Az alábbi rövid összefoglaló tartalmazza a webinar során elhangzott legfontosabb tanulságokat, illetve azokat a videókat is, melyeket levetítettünk egy-egy gyakorlati példaként.

Ahhoz, hogy megértsük, valójában miről is van szó, mikor videómarketingről beszélünk, tisztáznunk kell, hogy mi is pontosan a videó ezen értelmezés szerint:

“A videó egy nagy sávszélességű kommunikációs eszköz, melynek mindemellett alkalmazott művészeti értéke is van.” Putz Patrik

Kinek érdemes videós tartalmak elkészítésében gondolkodni?

Három célt érdemes elkülöníteni:

  1. Márkaépítés, pozícionálás, újrapozícionálás (Hasonló tartalommal foglalkoztunk előző webinarunkban, amiről itt olvashatsz!)
  2. Összetett szolgáltatással, vagy termékkel rendelkezik, amit szeretne bemutatni
  3. Többféle célcsoporttal kell kommunikáljon más és más üzenettel

Éppen a fent kifejtett definíció miatt lehetünk képesek a videómarketinget a fenti célokra használni. Egy komplex és tömör üzenetet tudunk célcsoportunkkal megértetni. Mindezek után azonban azt a kérdést is fel kell tegyük, hogy milyen is a jó videó?

A jó videó ismérvei:

A jó videó minőséget sugároz és tökéletesen illeszkedik a vállalkozás brandjéhez. Éppen emiatt egyértelmű és jól kiforrott marketinges céllal rendelkezik, amely tökéletesen illeszkedik a cégünk marketing stratégiájába. Ennek érdekében üzenetet ad át – legyen ez egy márkaüzenet vagy kampányüzenet -, mely a célcsoport nyelvén kommunikál, közvetlen nekik szól. Amennyiben a kampány lehetővé teszi, egyértelmű CTA (call-to-action) is kapcsolódik hozzá.

Tökéletes példát jelent a Conceptz által készített imázs videó, mely a Vincotech márkaüzenetét hivatott képviselni:

Miért érezhetjük néhány videónál mégis azt, hogy a videónk hiába tartalmazza az összes fent felsorolt kritériumot, logikailag mégsem stimmel?

Erre a legegyszerűbb magyarázat a dramaturg gondolkodás hiánya lehet. A dramaturg gondolkodásról Patrik az alábbiak szerint nyilatkozott:

“A filmnek van egy filmnyelve, amit érdemes betartani, mert könnyebb az érthetőség és befogadhatóság. Például, ha helyszínt váltunk, érdemes lehet olyan snittet betenni, ami orientálja a nézőt, hogy hol is vagyunk. Többek közt a képtengelyt sem váltogathatjuk szabadon, mert ettől a néző nem tudja, hogy mitől szédül, de azt igen, hogy be szeretné zárni a videót… Minden információknak van egy sorrendje, a feszültségnek vagy érzelemnek van egy íve, ahogyan adagoljuk, úgy tudjuk a célcsoport figyelmét megragadni és fenntartani. Ez rokon a storytelling módjaival, de kiegészül a zenével, és plusz ritmussal, szünetekkel, egy évszázados, folyamatosan fejlődő formátum. Ezért ismerjük meg a szabályait és használjuk ki a saját céljainkra!”

Tökéletes példa minderre a Holnapocska Tábor számára készült felvétel:

Mik a leghatékonyabb videómarketing eszközök?

Megint fontosnak tartjuk kiemelni, hogy ez célcsoportonként és ügyféltípusonként igencsak eltérő lehet a videóformátumokat tekintve. Amennyiben új személyekről van szó, érdemes egy rövidebb, információdús videóval kezdenünk. Itt csak egy megoldást vagy vonzó értékajánlatot villantunk fel, nem célunk “jóllakatni” a nézőket. Ha egy bizonyos részig megnézik ezt a videót, akkor érdemes remarketinget alkalmazva egy hosszabb verziót is megmutatni a célcsoportnak, ahol már úgy szólunk a közönségünkhöz, mint akik felszínesen, de már ismerik a termékünket vagy szolgáltatásunkat. Ennél a lépésnél megjelenhetnek a kommunikációban a landing oldalak is, ahol további részleteket és információkat találhatnak rólunk a potenciális vevőink, akár személyes esettanulmány videókat is alkalmazhatunk.

Az esettanulmány videó egy olyan videómarketing eszköz, ahol egy korábbi sikeres megoldásunkat maguk a már meglévő fogyasztóink mutatják be.

Vásárlás után egy “welcome” videóval növelhetjük az ügyfél elköteleződését csökkentve ezzel a lemorzsolódást, illetve előkészíthetjük az újravásárlási kampányt is.

De mire is gondolunk rövid, de ütős videó alatt? A Commsignia videója erre egy tökéletes példa:

Mégis mennyibe kerül ez neked?

Érdemesebb inkább azt a kérdést feltegyük, hogy milyen arányú megtérülésre számíthatunk? A költségek megbecslése egyszerű, hiszen azok három részre oszthatóak:

  1. Tervezés és előkészület
  2. Forgatás
  3. Utómunkák

Ahogy minden marketingtevékenységünk esetében, itt is azzal tudunk leginkább megtakarításokat elérni, ha idejekorán előre gondolkodunk és tudatosak vagyunk. Megfelelő koncepcióval és a videós csapat tanácsainak elfogadásával az első két lépést elegendő csak egyszer megcsinálni. A megtérülés drasztikusan növekedni fog attól a pillanattól kezdve, hogy a videó marketing célt tölt be. A brandépítésre szánt videókon kívül mindegyik másik cél jól mérhetővé válik, hiszen a végén a cél a konverzió. Emellett a tervezés során érdemes az anyagokat úgy összeállítani, hogy azok több területen egyszerre is használhatóak legyenek, ezzel is csökkentve a költségeket és növelve a megtérülést.

Amire mindenképp ügyelned kell:

  • Ne csinálj üres filmet! Két dolog soha nem hiányozhat: a megkülönböztetés és a hatás!
  • Mindig legyen íve a történetnek! Álljon össze a videó végére a teljes sztori!
  • Minden videó mögött legyen marketing cél és ehhez megfelelően kapcsolódó CTA!
  • Határozd meg a célcsoportodat, tudd, hogy kihez szólsz!
  • Használd ki az adott platform összes lehetőségét!
  • Ne félj a videó hosszától – ha jó a célzás és a tartalom, akkor nyert ügyed van!

Amennyiben te is szeretnéd elkészíteni a márkádhoz leginkább illeszkedő videókat, keresd a Conceptz ügynökséget bátran! Amennyiben pedig nem szeretnél lemaradni a következő webinarunkról, kövess minket a közösségi média oldalainkon!

 

Leave a Reply