Skip to main content

Legutóbbi webinarunk során a PPC kampányok optimalizációjáról beszélgettünk Kása-Besenyei Zsuzsával, a Vieeye Online Marketing Ügynökség Vezető PPC Managerével. Amennyiben számodra is kiemelkedően fontos, hogy kampányaid a vállalati célokat szolgálják, amik nem csak, hogy magukért beszélnek, de a vezetőség többi tagjának is kiválóan riportálhatóak, olvass tovább!

Tartalom:

  1. Új lehetőségek az ügyfélszerzésre a PPC kampányon keresztül

  2. Mocskos anyagiak, avagy csak a pénz az akadály?

  3. Ideje, hogy a riportálásra ne a mumusként gondoljunk!

  4.  Mennyire „mesterséges” az AI a PPC kampányokban?

Új lehetőségek az ügyfélszerzésre a PPC kampányon keresztül

1. Soha többé klasszikus szöveges hirdetések… Helyette már a reszponzív keresési keresések kerülnek előtérbe. Ezeknél a hirdetés típusoknál a Google határozza meg, hogy milyen sorrendben jelenjenek meg a címsorok, így azok folyamatosan frissülnek a keresésekben elért sikerek alapján. Ez az újítás a jövőre nézve előrevetíti, hogy a Google-nál egyre inkább az automatizált hirdetések kerülnek majd előtérbe, így érdemes a szövegírás során tudatosnak lenni és akár több címsort is tesztelni.

2. Egy másik újítás a Performance Max kampányok. A megoldás lényege az, hogy egy PPC kampány során akár 5 különböző felületre is tudunk fizetett hirdetést indítani. Na de melyek ezek a platformok?

  • Google Search
  • Display
  • Discover
  • Gmail
  • Youtube

A Performance Max az első olyan kampánytípus, ahol marketing céljainknak megfelelően tudunk teljesítményt maximalizálni függetlenül attól, hogy az mely csatornán keresztül érkezik. A kampánytervezés során megadhatunk egy landoló oldalt a weboldalunkról, de az alapértelmezett beállítás szerint nem csak ide vezethet forgalmat a Google, hanem máshova is, ha úgy látja, hogy az jobb eredményt hoz. A hirdetésünkhöz szintén több kreatív elemet és szöveget megadhatunk, a Google pedig ezeket tesztelve állítja össze a különböző platformokon legjobban működő hirdetéseket. A Performance Max kampány célja egyértelműen a konverzió, így ezt mindenképp fontos figyelembe venni, amikor tervezzük a PPC kampányunkat, brand építésre sokkal alkalmasabbak a social mediában elhelyezett videók. Erről itt olvashatsz bővebben!

3. Végül, de semmiképp sem utolsó sorban, érdemes megemlíteni a dinamikus képbővítményeket is. Ebben az esetben a kép a Google keresési hirdetéseknél jelenik meg, az újdonság azonban az, hogy elég csak egy URL címet megadni és a Google az általunk megadott oldalról fog egy képet behívni a hirdetésünk mellé. Hátborzongatóan ügyes kampányokat lehet felépíteni a segítségével, úgy, hogy weboldalunk meglévő tartalmaira támaszkodunk.

Mocskos anyagiak, avagy csak a pénz az akadály?

Az infláció elérte a fizetett hirdetések világát is, így senkinek sem kerekedik el a szeme, ha azt a megállapítást tesszük, hogy a kattintási költségek általánosságban nőttek az elmúlt egy év során.
A megemelkedett árak miatt minden szakmájában jártas marketing vezetőnél központi helyet foglal el feladatai közt a büdzséallokáció. Mindenképp fontos, hogy megfelelő figyelmet fordíts a kampányok eredményeinek vizsgálatára, vagyis érdemes elemezni, hogy egyes kampányok, kulcsszavak milyen hatékonysággal működnek. A jól teljesítő kulcsszavakat egyébként is érdemes árgus szemekkel figyelni, azért kiemelten fontosak, mivel ezek optimalizálásával jelentősen növelhetjük a hatékonyságot.

Tippek, amiktől, még hatékonyabb lehet a PPC kampányunk!

Nem csak a marketing kiadásaink növelésével érhetünk el sikereket a PPC kampányainkban. Sőt, a fizetett hirdetésekre allokált büdzsé, csak a hirdetés lehetőségét teremti meg, a konverziókat sajnos nem tudjuk megvásárolni. Legalábbis egy precízen kalibrált és szakértő által menedzselt kampány nélkül biztosan nem.

Érdemes már a kampány felállításakor mérlegelni a célok és lehetőségek közt – márami a kulcsszavakat érinti. A kulcsszavakat hatékonyságuk alapján kell rangsorolnunk és a hirdetési keretet is ennek megfelelően kell allokáljuk. Mindenképp a leghatékonyabbtól haladjunk a legkevésbé hatékonyig, mégpedig úgy, hogy folyamatosan próbáljunk a maximumra törekedni a megjelenési lehetőségeknél. Így érhetjük el azt, hogy a fizetett hirdetésre szánt hirdetési keretet nem csak hatékonyan használjuk fel, hanem már a kampány indításakor sikerre predesztináljuk a hirdetést, azaz konvertálunk!

A kampányokat nem elég csak elindítani, hanem folyamatosan figyelemmel is kell kísérni őket, annak érdekében, hogy észre vegyük a kampányban bekövetkező változásokat és annak megfelelően tudjuk javítani a folyamatot. Ezzel a kis odafigyeléssel is jelentős növekedést tudunk elérni. Az alábbiakban be is mutatunk néhány a Vieeye által sikeresen végrehajtott kampány optimalizációs folyamatot:

Céloz és lő – azután újra céloz?

A display kampányok célközönségének tervezésekor gyakran csak a Google által becsült elérésekre tudunk támaszkodni. Gyakran előfordul, hogy ezek szerint jó eredményeket fog produkálni a kampány, a tényleges adatok viszont mégis mást mutatnak. Esetünkben egy YouTube kampányt állítottunk fel a Google becslése szerint egy ideális célközönség mérettel, az indulást követő napokban mégis olyan alacsony volt az elérés, hogy a napi büdzsé csupán 8%-át használta fel a kampány. Mivel kampányainkat folyamatosan szemmel tartjuk, gyorsan realizáltuk azt, hogy szakértői beavatkozásra lesz szükség a hirdetéssel kapcsolatban. A célközönség bővítésével és a hirdetés céljának még pontosabb meghatározásával sikeresen – kb. 1 hét alatt – elértük azokat a számokat, amiket az ügyféllel a kampány felállításakor célként tűztünk ki. Azonos költségek mellett.

A szomszéd fűje mindig zöldebb – kivéve, ha PPC kampányról van szó!

Az ügynökségi élet egyik velejárója, hogy gyakran találkozunk olyan ügyfelekkel, akik a már futó, mások által felállított kampányukkal nincsenek megelégedve. A jó hír az, hogy egy tapasztalt szakember ezzel is tud mit kezdeni, a rossz hír pedig, hogy ilyenből nincs sok a régióban. Először is – bár kicsit sem meglepő módon – azt kell ilyenkor is letisztáznunk, hogy mi az ügyfél célja. Esetünkben a felállított kampány célja a kliensünk weboldalára történő forgalomterelés volt, azonban a korábbi beállítás ezzel nem volt összhangban – annak célja az ismertség növelés irányába tolta a kampányt. A cél pontos megértésével és egy apró módosítással 260%-kal tudtuk növelni a Facebookról az oldalra kattintók számát. Nem meglepő eredmény, hogy nem csak mi, hanem az ügyfél is nagyon meg volt elégedve velünk, hiszen az allokált költségkerethez hozzá sem kellett nyúlnunk.

Ember tervez, Google végez – már ha nem figyelünk eléggé!

Minden keresési kampány felállítása a kulcsszavak pontos kutatásával és elemzésével kezdődik. Általában ez rendben is szokott menni a tervezési fázisban, majd valamilyen változás történik a piacon: a versenytársak többet kezdenek költeni, megjelenik egy új útvonal. Mindennek a hatására borul minden: a kampány nem teljesít, az ügyfél elégedetlen, így a PPC menedzser is szomorú. Kivéve, ha mi pontosan tudtuk, hogy ez megtörténhet! Keresési kampányok esetében kiemelten fontos, hogy az ügynökség folyamatosan monitorozza a kulcsszavak valós teljesítményét. Számos eszközhöz nyúlhatunk, az alábbi ábrán is látható két ügyfél esetében a kulcsszó egyezések módosításával, illetve egy automatikus licitálási stratégia alkalmazásával az első projektnél júliusról augusztusra 5-szörös, a másodiknál januárról februárra 4-szeres konverzió növekedést értünk el. Ami mégis a leginkább tetszett az ügyfélnek: mindehhez nem kellett a büdzsét módosítani.

Ideje, hogy a riportálásra ne a mumusként gondoljunk!

A riport összeállítása, pontosabban a felületekről kinyerhető összes adat összegyűjtése és annak értelmezhető formátumba rendezése kész rémálom lehet annak, aki nem ügynökséggel dolgozik együtt. A riport az ügynökségek által készített összefoglaló, melyben bemutatják, hogy egy-egy kampány hogyan is teljesített pontosan. A riportban minden esetben konkrét számok és adatok szerepelnek, amelynek elkészítésében a korábbi nevén Data Studio, mostantól Looker Studio van segítségünkre. A Looker Studio lényegében egy olyan rendszer, amely mögé több különböző adatforrást is be lehet csatolni, ezáltal nem csak könnyedén kinyerhetjük az adatokat, hanem azokat egy vezetői összefoglalóhoz hasonlatos módon, döntésre készen tudjuk megküldeni ügyfeleinknek.

A riportokból egyértelműen megtudhatjuk, hogy milyen forrásokból érkezett a forgalom, ezáltal pedig láthatjuk a konverziós trendeket is. Érdemes a különböző kampányokat külön megvizsgálni, hiszen más tényezőket kell figyelembe venni egy Search kampánynál és egy Display kampánynál. Míg a Search kampányoknál a konverziók szerinti költségek játszanak kiemelten fotnos szerepet, addig a Display hirdetések esetében a kreatívok teljesítményére (szöveg és vizuális tarrtalom) érdemes figyelmet fordítani.

Ha kíváncsi vagy, hogy mi hogyan riportálunk, ezen az oldalon ingyenesen letöltheted a minta riportunkat!

Mennyire „mesterséges” az AI a PPC kampányokban?

A mesterséges intelligenciának egyre nagyobb szerepe van a mindennapi életünkben, így természetesen már a PPC kampányok kezelésben is régóta számíthattunk a megjelenésére. Nagy előnye, hogy már számos automatizált hirdetés és kampánytípus létezik. A mesterséges intelligencia használata nem mindig szükséges a PPC menedzserek életében, azonban vannak olyan funkciói, amelyek jelentősen képesek megkönnyíteni a munkájukat. Ilyen az automatizált licitálási stratégiák alkalmazása is. A stratégia lényege, hogy a mesterséges intelligencia leköveti a piacon bekövetkező változásokat. Ilyen például, ha egy versenytárs egyik napról a másikra növeli vagy csökkenti a költségeit. Ez egy nagyon hasznos funkció, hiszen ezeket a változásokra manuálisan nagyon nehéz, szinte lehetetlen azonnal reagálni.

További előnyei közé tartozik az AI megoldásoknak a különböző automatizált hirdetések lehetősége is. Az egyik ilyen a Performance Max, ami egy teljesen automatizált hirdetési kampány. Egy másik automatizált hirdetési típus, a reszponzív hirdetés, melynek nagy előnye, hogy képes helyettünk tesztelni hirdetési típusokat és az eredmények alapján meghatározza a számunkra leginkább megfelelőt. De sok más automatizált kampánytípus elérhető már a Google rendszerében (pl. Smart Shopping, Smart Display vagy Dinamikus keresési hirdetés). A Google továbbá az eddigi trendek alapján képes kalkulációkat is folytatni azzal kapcsolatban, hogy milyen konverziós költség növekedések következhetnek be. Ez alapján a nem várt szituációkra is fel tudunk készülni a PPC kampányunkkal kapcsolatban.

Azonban, ahogy az a kezdeti technológiákra sokszor jellemző, a javaslatok tekintetében vannak hiányosságok is a mesterséges intelligencia megoldásaiban. Gyakran előfordul a rendszerrel kapcsolatban, hogy túl általános, nem az ügyfél igényeinek megfelelő javaslatot tesz. Ebben az esetben mindenképp szükség van a manuális beavatkozásra és célalkotásra, így egy darabig nem kell attól tartsunk, hogy a robotok kitúrják a PPC menedzsereket munkahelyeikről.

Ha erről a témáról többet olvasnál, szeretettel ajánljuk az alábbi cikket!

PPC kampányok és az AI

Leave a Reply