Skip to main content

A mobile first egyre népszerűbb kifejezés. Hogy mit is jelent ez a weboldalunkon programozás és SEO szempontból? Ezt jártuk körbe!

Mobile first tervezés, programozás

Igen, jól gondolod, először a mobilt kell megtervezni!

Míg néhány évvel ezelőtt csak a látogatók 10-20%-a érkezett mobil eszközről, úgy ma már ez a szám akár elérheti a 80%-ot bizonyos típusú oldalak esetében, de nagy általánosságban a mobilos látogatók átlagban 40-60%-ot tesznek ki.

Pontosan ezért kell már a tervezés során úgy kialakítani az oldalt, hogy első körben mobil nézetet tervezzük meg és abból alakítjuk ki a desktop verziót. Tehát a wireframe (drótváz) és a grafikai terv először a mobil verzióra készül el.

Programozás során milyen mobil verziók lehetnek?

Többféle megoldás is létezik.

  1. Külön mobil verzió, külön domainen. Ilyen lehet például egy m.weboldal.hu vagy egy weboldal.hu/mobil megoldás
  2. Reszponzív oldal, ami azt jelenti, hogy ugyan azon a domainen a képernyő méretéhez igazodik az oldal. Ezt úgy tudod ellenőrizni, ha a böngésződ ablakát elkezded összehúzni és meglátod, hogy szépen rendeződik a tartalom a képernyő méretéhez igazodva.

Miért fontos erről beszélni? Mivel SEO szempontból nem mindegy, hogy a weboldaladon milyen megoldást használsz – legfőképpen a ranking miatt.

Ha m. vagy /mobil verziót használsz, akkor a Google duplikált tartalomnak veheti a mobilos és a desktopos tartalmat, hacsak nem jelzed ezt a robotok számára a kódban.

És itt jön a képbe a mobile first ranking is, amit várhatóan 2018-ban vezet be a Google.

Mobile first ranking

A Google jelenleg úgy alakítja ki a rankinget, hogy feltérképezi a weboldal desktop verzióját és ez alapján állít fel egy listát. Ez lesz a „desktop-os ranking”. Ezek után a „mobilos robotok” újra átnézik az oldalt és megvizsgálják, hogy az mennyire felel meg az ő elvárásaiknak (mennyire gyors az oldal mobilon, milyen a felhasználói élmény, van-e AMP verzió, egyáltalán mobilon rendesen megjelenik-e az oldal) és ez alapján alakítják ki a mobilos rankinget.

2018-ban szeretne a Google áttérni a mobile first rankingre, ami azt jelentené, hogy már csak a weboldalak mobilos verzióját ellenőrizné le és ez alapján állítaná fel a rankinget.

Most féljek ettől a mobile first indexeléstől vagy sem?

Amennyiben az oldalad reszponzív, akkor nincs gond, mivel a tartalom kb. ugyan az, mint az asztali verzióban.

Amennyiben külön van mobilos oldalad, akkor érdemes átgondolni a reszponzívra történő átállást, vagy a mobilos oldal tartalmi igazítását az asztalihoz, ugyanis sok esetben a mobilos oldal jóval kevesebb információt tartalmaz, mint a desktop verzió.

Félnivaló tehát nincs, de érdemes előre készülni a mobile first rankingre, hogy ne érjen váratlanul minket. Természetesen azt is érdemes hozzátenni, hogy a Google pontos dátumot nem közölt, csak évszámot (2018). Tehát ez nem jelenti azt, hogy ez 2018-ban életbe lép, lehet, hogy csak ezzel akarja push-olni a weboldal tulajdonosokat, hogy kezdjenek el foglalkozni az oldaluk mobilos megjelenésével, mert még mindig nagyon sok oldal vagy nem mobil-barát vagy borzasztóan lassú a betöltési sebessége mobilon.

A te oldalad rendben van? Szívesen segítünk felmérni az oldalad helyzetét! Vedd fel velünk a kapcsolatot az oldal alján található űrlapon!

Leave a Reply