Skip to main content

Amikor elindítunk egy AdWords kampányt, akkor mindig javasolni szoktuk, hogy rakjuk rendbe az oldalt SEO szinten is. Miért? Erre adunk választ!

Mi az összefüggés az AdWords és a keresőoptimalizálás (SEO) között?

Az AdWords kampányok során az ügyfelek elvárása, hogy instant, azonnali eredményeket hozzon. Amint elindul a kampány, már jöhetnek is látogatók, a konverziók. A SEO jellegzetessége, hogy hatása kevésbé látványos, inkább hosszú távon megtérülő befektetés.

Általános nézet, hogy a SEO azért kell, hogy a keresőkből minél több „ingyen” látogatót tudj az oldaladra terelni, ugyanakkor fontos hatással is van az oldalad felhasználói élményére, betöltési sebességére is, melyet a Google ranking faktorként értékel és az AdWords hirdetések rangsorára is hatással van.

Gondolom te sem szeretnél 17 MB-nyi képet betölteni egy oldalon, amikor a mobilodról nézed?!

A SEO tehát egy hosszútávon megtérülő befektetés, az AdWords pedig instant eredményeket tud hozni. Amint elindul a kampány, már jöhetnek is látogatók, a konverziók.

De nem mindegy milyen áron!

Nagyon sok mindentől függ, hogy mennyit kell fizetni egy kattintásért (CPC) az AdWordsben, az egyik ilyen elem a minőségi mutatóA Google definíciója szerint:

A minőségi mutató a hirdetések, kulcsszavak és céloldalak minőségére vonatkozó becslés. A jobb minőségű hirdetésekkel alacsonyabb árak és jobb hirdetéspozíciók érhetők el.

  • A minőségi mutató (egy 1 és 10 közötti skálán) és annak összetevői (várható átkattintási arány, a hirdetés relevanciája és a céloldallal kapcsolatos élmény) a fiók „Kulcsszóelemzés” mezőjében látható…

Láthatjuk, hogy a minőségi mutató is sok elemből áll össze, az egyik ilyen a céloldallal kapcsolatos élmény (pl. betöltési sebesség – korábban említettük a SEO kapcsán), a másik pedig a hirdetés relevanciája a céloldalra. Ez utóbbi lényegében az adott céloldal/landing oldal keresőoptimalizálását jeleni.

Összefoglalva, mit is jelent ez?!

Ha van egy termékünk, pl. kék gyerek bicikli, amire AdWordsben hirdetünk, akkor a céloldalt (pl. weboldalunk.hu/kek-gyerek-bicikli) SEO-zzuk be az erre releváns kulcsszavakra (kék gyerek bicikli, kék bicikli, gyerek bicikli, stb.), ugyanis, akkor az

  • AdWords minőségi mutatónk jobb lesz
  • olcsóbb lesz egy kattintás (ugyan annyi pénz elköltésével több látogatót tudunk behozni)
  • hosszú távon organikusan is több látogató érkezik az oldalunkra a SEO-nak köszönhetően

Ezért érdemes az Adwords hirdetések elindítása előtt keresőoptimalizálni az oldalunkat!

Leave a Reply