Skip to main content

Rengeteg rémhírt hallani, hogy a Facebook lehallgat minket és követi minden lépésünket. A lehallgatásról hosszú vitát lehet indítani. Egyrészt miért ne tenné, ha megteheti, a másik viszont, hogy mi szüksége rá, ha mi magunktól minden adatunkat megadjuk? E helyett sokkal érdekesebb és valós probléma, hogy amikor offline vagyunk, mennyi információhoz jut a közösségi oldal?

 A Facebook január végén elindította az „Off-Facebook Activity” oldalát, amely a teljes 2 milliárd felhasználó számára elérhető lett. Az valószínűleg senkit nem lepett meg, hogy a Facebook követi minden lépésünket, de az talán igen, hogy kijelentkezett állapotban is pontosan tudja, hogy hol jártunk, merre vettük meg a kedvenc kávénkat, éppen melyik webshopban és mit vásároltunk.

Mikor mi ellenőriztük, hogy milyen appok követnek és ez által adnak át információkat a Facebook-nak picit lesokkolódtunk. Ezt természetesen Neked is van lehetőséged itt ellenőrizni.

Itt nincs más dolgod, mint bal oldalt az egyik alkalmazás ikonra rákattintani, megerősíteni a jelszavadat és már is ki jön hány alkalmazás adja át az információkat rólad akkor is, amikor Te offline vagy.

Jó, hogy látod a Facebook offline aktivitásod?

Egy biztos, hogy egyedülálló dolgot láthatunk. Hiszen ne legyünk naivak, biztosak lehetünk benne, hogy más, hasonló méretű konkurensek is hasonló elveket követnek (valószínűleg nem lövünk nagyon messze egy Google-el) A kommunikációban a Facebook is ezt az elvet követte:

„Annak ellenére, hogy az offline tevékenységek követése mennyire gyakori az interneten, úgy gondoljuk, hogy fontos segíteni az embereket abban, hogy megértsék, miért látják az általuk kapott hirdetéseket és, hogy ellenőrizhessék adataik felhasználását, függetlenül az általuk használt szolgáltatástól” – nyilatkozta Jay Nacarrow, a Facebook szóvivője.

A legfontosabb kérdés tehát, hogy

Miért látom ezt a hirdetést?

A Facebook online és offline tevékenységünk segítségével besorol különböző preferenciák alapján, amikről érdeklődünk. (Kíváncsi vagy, hogy hova sorolt be Téged a Facebook? Itt tudod ellenőrizni)

Egy részükben semmi meglepőt nem fogsz találni, hiszen lehet Te magad írtad be róla az információt vagy a barátaid alapján feltételezi a közös érdeklődést.

Facebook offline követés

Nem kell, hogy lehallgasson minket a Facebook, minden tud rólunk amúgy is

Azonban van egy olyan része is, amit nem követtél, lájkoltál még is az információt összegyűjti rólad a közösségi média oldal. Itt jön képbe az offline tevékenység követése, amelyek során különböző technológiákkal a Facebook beintegrálódik egy oldalba. (pl. Facebook pixel)

Fontos, hogy ezeket az információkat, tevékenységeket nem adja ki a Facebook se cégeknek, se barátaidnak, ők arra használják fel, hogy pontosabb hirdetéseket kapj. Hiszen a Facebook Ads során lehetőség van arra, hogy olyan célzást állítsunk be, aki a Adidas cipők iránt érdeklődik. Erre úgy van lehetőség, hogy követve Téged tudja, jártál egy Adidas boltban.

Mit tudsz tenni ellene?

Lehetőséged van a korábban megadott linken az előzmények törlése gombra kattintva az eddig információkat törölni.

Továbbá lehetőséged megakadályozni az adatgyűjtést a jövőben. Ezt egyszerűen a „Jövőbeli tevékenység kezelése” gombra kattintva tudod megtenni. (Először kattints a további lehetőségek gombra) Fontos, hogy ha ezt kikapcsoljuk elveszítjük a hozzáférést azokhoz a weboldalakhoz, alkalmazásokhoz amelyekbe korábban Facebook-kal regisztráltunk be.

Leave a Reply