Skip to main content

2019 október végén a Google hivatalos platformján jelentette be a BERT algoritmust, ami az utóbbi évek egyik legnagyobb frissítése, sokkal okosabbá téve a kereséseket. Mit jelent ez majd a gyakorlatban, mi mindent fog érinteni? Megpróbáltuk megtalálni a válaszokat.

Az elmúlt évek legnagyobb algoritmus frissítése – Google BERT

Mit fog pontosan jelenti a BERT megjelenése a SEO-ban? Egyet tudunk jelenleg biztosan, hogy a keresések 10%-át érinti a változás, így ténylegesen érződhet a hatása a hétköznapokban.

A Google nyilatkozata a következő volt:

„A fejlesztés lényege a nyelvi megértésre irányul, különösen a természetesebb, társalgási kommunikáció megértésében. A BERT ebben segít, hogy a keresésekben jobban megértse a szavak összefüggéseit ez által hasznosabb eredményeket listázzon.
Különösen a hosszabb kereséseknél ahol különböző prepozíciók szerepelnek, mint például angolban a „for” vagy „to”. Ezeket az algoritmus képes lesz összefüggésekben értelmezni. Kereshet úgy, hogy az ön számára az természetesen legyen”

Ebből a nyilatkozatból tehát kiderül, hogy a BERT algoritmus célja, hogy természetesebben tudjunk keresni. Sokkal jobban érteni fogja a jövőben a Google, ha arra keresünk rá, hogy „induló vonatok a pécsi pályaudvartól vasárnap”, nem szükséges tőszavakban kommunikálnunk (például „vonat vasárnap Pécs pályaudvar”), hogy megkapjuk a megfelelő eredményt, hiszen lehet ebben a példában a Budapestről induló vonatok eredményét kapjuk meg.

Mit tudunk jelenleg a BERT-ről?

  • Folyamatosan tanul – Mesterséges intelligencián alapul, így folyamatosan tanul, értelmez.
  • Valamikor 2019.10.21. környékén indult útjára – Jelenleg csak angol nyelvterületen működik, azonban az ott szerezett tapasztalatait átülteti majd, ha aktiválásra kerül más nyelvterületeken. Így lehet hozzánk már sokkal okosabban érkezik meg.
  • Célja a keresés okosítása – A Google azt szeretné elérni, hogy még pontosabb, jobb eredményeket kapjunk egy-egy keresésnél. Értelmezni tudja a ragozásokat, határozó szavakat, így már nem csak tőmondatokban lehetséges a kommunikáció.
  • Mit jelent pontosan a BERT rövidítés? – Bidirectional Encoder Representations from Transformers
  • A keresések nagy százalékára lesz hatással – A Google szerint az algoritmus a keresési eredmények 10%-át befolyásolja.
  • A Rank Brain nem tűnik el – A Google többi mesterséges intelligenciája, mint például a Rank Brain nem tűnik el, a BERT célja, hogy ezeknek a tudását kiegészítse és többet nyújtson.

„A Google egy óriási lépést tett annak irányába, hogy tisztább eredményeket kapjunk a keresésekre. Nem lesz lehetőség ennek a kijátszására, a felhasználói élmény ezzel sokat javulhat. Szolgáltatói oldalról azonban az eddiginél jobb minőségű tartalomgyártásra lesz szükség. Akik eddig ezzel nem foglalkoztak, ez utolsó pont, amikor még érdemes beszállni a legjobb helyezésekért, később még nehezebb lesz. A Vieeye-nál munkáink során mindig nagy figyelmet fordítottunk a minőségi content-re, ebben a jövőben is bízhatnak partnereink, amit most már a Google külön díjazni fog.”

  • Nyilatkozta Gerzsó Márk a Vieeye.hu ügyvezetője.

A Google a rangsorolási algoritmusán is frissített a közel múltban

A Google további módosításokat is végzett a közelmúltban, nem csak a BERT érkezett meg, hanem az elmúlt napokban (vagy múlt hétvégén – sajnos nincs konkrét információ) a keresési rangsorolás algoritmusán is változtatott. Jelenleg ennek még nem érezni konkrét hatását, azonban érdemes lesz a következő hetekben komolyabban figyelni a találati listákat, nehogy egyszer csak hátrébb találjunk magunkat.

Fontos változtatások indultak el tehát, amik hamarosan magyar nyelvterületen is éreztetik hatásukat. A SEO szakemberek pedig folyamatosan nyitva tarthatják szemüket mi változik a közel jövőben. Mi, a Vieeye-nál készen állunk a kihívásokra!

Leave a Reply