Skip to main content

Mi a 404-es hiba?

A 404-es hibaüzenetet a gyakorlatban egy http válaszkód, azt jelzi, hogy a kliens kapcsolatba tudott lépni a szerverrel, de a böngésző által kért állomány nem található. Tehát ez a hiba azt jelzi, hogy a kért oldal valaha létezett, a tartalom elérhető volt és talán a jövőben ismét az lesz.

Mit okoz az ügyfél szemszögéből a 404-es oldal?

Biztos, hogy te is futottál már bele ilyen oldalba böngészéseid során. Neked mi volt a reakciód? Nagy eséllyel visszafordultál a keresőbe és nézted a következő oldalt.

Ügyfélként, látogatóként, potenciális vásárlóként azt az érzést kelti, hogy ezen a weboldalon az általa keresett tartalom nem elérhető. Pedig lehet, hogy neked meg van a termék, csak a linkben módosítottál, de ennyi épp elég volt, a potenciális ügyfeledet el is vesztetted.

A másik probléma, hogy azt az érzést kelti, ez a weboldal nem hiteles. Gondoljunk bele, hogy fontos információkat olvasunk és az oldal hivatkozása egy 404-es oldalra visz. Elsőre ez maximum dühítő, viszont, ha böngészésünk során több ilyennel találkozunk, már megkérdőjelezzük, hogy hiteles forrást olvasunk-e.

Mit jelent weboldal tulajdonosként a 404-es hibakód?

Már olvashattad, hogy miért fontos ügyfél szemszögből, hogy ne legyen 404-es oldal. Tulajdonosként már ennyi információ remélhetőleg elég, hogy utána nézz hány ilyen oldalad van és megold a problémát, de más szempontból is rosszul jársz.

A Google kifejezetten bünteti azokat az oldalakat ahol 404-es hibaoldal jelenik meg. Ennek egyszerű az oka: a Google úgy gondolkozik, mint egy ügyfél. Az ügyfélnek nem jó a 404-es oldal, így a Google-nek sem. Ugye milyen egyszerű? Figyelj rá, hogy ne legyen ilyen hiba és már is feljebb kerülhetsz az organikus elérésben – vagy legalábbis lejjebb nem fogsz e miatt. –

Hogyan tudom megtalálni a 404-es oldalakat?

Legegyszerűbben a Search Console segítségével tudod felfedezni ezeket az oldalakat.  A Search Console nem rég megújult, így leírjuk a régi és az új rendszerbe is az útvonalat:

Régi verzióban: Feltérképezés -> Feltérképezési hibák -> nem található oldalak

Új verzióban: Lefedettség -> Kizárva menüpont -> 404 hiba

Tedd egyedivé a 404-es hiba oldalad

Néha sajnos elkerülhetetlen, hogy 404-es oldal keletkezzen az oldalunkon. A cél, hogy amíg nem fedezzük fel és oldjuk meg a problémát, olyan felülettel találkozzon itt a vásárló, ami után nem másik cég oldalát kezdi el azonnal keresgélni.

Egy szép, külön erre a felületre készült kreatív, illetve egy link elhelyezés, ami vezethet egy számunkra fontos kategóriára vagy a főoldalra, már növeltük az esélyt, hogy tovább nézelődik potenciális ügyfelünk.

Tehát nem kérdés, hogy problémát jelent, ha bármilyen jellegű 404-es hiba van az oldalunkon. Így most térképezd fel gyorsan te is és javítsd ki őket! J Amennyiben pedig bármi segítségre lenne szükséged, kezelni SEO kéréseidet, kérdéseidet, vedd fel velünk bátran a kapcsolatot!

Leave a Reply